уторак, 15. новембар 2011.

Članak iz lista Šumadija Press

Pomozimo Janku da odraste

Objavljeno: Utorak, 15. novembar 2011. 
Mali Janko.jpg

Mali Janko

Pre nepune četiri godine u porodici Stefanović rodio se dečak. Dali su mu ime Janko. Mali Janko, međutim, od samog rođenja prelazi težak put. Zbog komplikacija na porođaju od prvog dana je u bolnici, gde mu život skoro mesec dana bukvalno visi o koncu.
Izuzetnim zalaganjem osoblja neonatologije ipak mu je spasen život, ali i uspostavljena dijagnoza epilepsije i to njenog najtežeg oblika - Vestov sindrom.

Danas Janko ima tri i po godine i i dalje veoma česte napade, grčeve karakteristične za epilepsiju. Zbog svega toga on ni danas ne hoda, ne govori, pa čak i ne sedi, niti može samostalno da drži glavu, ali je ipak veseo, nasmejan i radoznao, kao i sva deca.

Vestov sindrom prema najnovijim istraživanjima ima leka, ali su tretmani skupi i obavljaju se u inostranstvu.

Jedan terapijski ciklus, od najmanje tri ili četiri tretmana uz pomoć matičnih ćelija, uspešno se obavlja na klinici u Beču, a tretmani se, u zavisnosti od reakcije deteta, ponavljaju na tri do šest meseci. Jedan košta 9.350 evra, sva četiri blizu 40.000 evra.

Jankovi roditelji u tom saznanju našli su svoju poslednju nadu. Ipak, za to je potrebno mnogo više novca od onog što oni imaju i mole za pomoć.

Iako im je život deteta najdragocenije što imaju, Svetlana i Saša to ne mogu da plate sami. Zato se obraćaju svima nama u nadi da ćemo im pomoći da Janku obezbede bolji život i izlečenje.

- Vestov sindrom ima leka i mi imamo nade. Nećemo se predavati iako znamo da će borba da bude veoma teška. Na kraju ćemo pobediti - poručuju Stefanovići.

Нема коментара:

Постави коментар